Over de opleiding

Komen tot een heldere winstgevende kostprijsberekening in de bouw

Uiteraard maak je graag winst. Het is daarom dat je een eigen bouwbedrijf runt. Maar ondernemen is ook risico's nemen. En met elke offerte die je maakt neem je opnieuw een risico. Dekt je offerte alle kosten?

Aan de hand van concrete en realistische oefeningen ontdek je de essentiële elementen van een goede kostprijsberekening. Je ontwikkelt de nodige inzichten en tools die je onmiddellijk kan toepassen in jouw eigen onderneming.

Of je nu starter in de bouw bent. Of een doorgewinterde bouwondernemer. Met deze opleiding optimaliseert je je kostprijsberekening, en ook je winsten.

Locaties en data

  • Brugge  •  di. 3 sep, ma. 9 sep, ma. 16 sep, ma. 23 sep, ma. 30 sep, di. 8 okt (2024)
    Bouwunie, Sint-Clarastraat 48
  • Westerlo  •  do. 20 feb, do. 27 feb, wo. 12 mrt, do. 13 mrt, do. 20 mrt, do. 27 mrt (2025)
    Kamp C, Britselaan 20

Duur

Opleiding van 6 avonden telkens van 18u tot 21u.

Prijs

€ 575,00

Inbegrepen

Een aangename locatie, broodjeslunch, koffiebreak, gratis parking en een syllabus van de volledige opleiding.

En een halve dag 1-op-1 begeleiding na de cursus.

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kunnen we deze opleiding aan een voordelig tarief aanbieden. Extra gebruik van de KMO-portefeuille is daarom niet mogelijk.

inschrijven

Sprekers

Mike Bogaerts, Hoofdadviseur Afdeling Bedrijfsbeheer Buildwise, met jarenlange ervaring in kostprijsberekening. Dankzij dagelijkse contacten met kmo’s en zelfstandigen uit de sector kent hij alle details.

Inhoud opleiding

Sessie 1 - Basisprincipes van de kostprijsberekening voor de bouw

Je bespreekt in detail de verschillende onderdelen en bepalende fasen in het bouwproces. Aan de hand van concrete informatie krijg je inzicht in de diverse onderdelen van een kost- en aanbiedingsprijs.

Wat onthou je? De doelstelling van kostprijsberekening. Winst en omzet: wat en hoe? De kostenelementen. Het bepalen van een uurloon (eenvoudig). Het vastleggen van de kostenelementen en calculatiefiches die in heel wat projecten voorkomen, en hoe je deze codeert in een bibliotheek.


Sessie 2 - Offerte en werkvoorbereiding

Je zet de theorie om in de praktijk. Via een grondige voorcalculatie en transparante werkwijzen raam je de kostprijs van een project. Om daarna het calculatiedossier te gebruiken als basis voor je werkvoorbereiding en planning.
Met behulp van het gratis programma CPRO maken we een uitgebreide voorcalculatie. Een kant-en-klare offerte is het resultaat van de dag.


Wat onthou je? Je leert over de specifieke bouwplaatskosten (theorie en praktijk), meetstaten, het opstellen van een werkvoorbereiding en het maken van een kostprijsberekening.


Sessie 3 - Vorderingsstaten en nacalculatie

Na de voorcalculatie, de werkvoorbereiding en de planning breekt de volgende fase aan in het bouwproces: de werfopvolging met de hieraan gekoppelde vorderingsstaten en nacalculatie.
Je graaft dieper in de gegevens die nodig zijn voor uur-, machine-, materiaal- en onderaannemer-registraties. Hoe je een vorderingsstaat opstelt? En hoe je aan nacalculatie doet? Dat weet je op het einde van de dag.

Wat onthou je? Je leert over registraties, controle van de kostprijs tijdens de uitvoering, het bepalen van de verschillende afwijkingen van de directe kosten, de prijsherzieningsformule, de nacalculatie van de directe kosten van een project.


Sessie 4 - Bepalen van een uurloon

Jouw arbeidskosten wegen vaak het meest door in een project. Het is dus zeker aan te raden deze kost eens grondig te bekijken.

Wat onthou je? Je leert over de kostprijs van een uurloon, de cao, de sociale lasten, regielonen, tijdnormen, de verplaatsingsvergoeding en de mobiliteitspremie, het identificeren, indelen en budgetteren van de algemene kosten, het bepalen van een algemene kosten uurtoeslag en/of percentage en van een winst uurtoeslag en/of -percentage.


Sessie 5 en 6 - De directe kosten en optimalisatie van je kostprijs i.f.v. je orderboekje

Je gaat in deze sessie dieper in op de overige directe kosten. En leert werken met de CMK (kostenschaal voor aannemersmaterieel). Tot slot werken we een volledige case uit. Zo verwerf je een goed inzicht in de structuur en de aanpassingsmogelijkheden van je kostprijsberekening.

Wat onthou je? Je leert een materiaalkost, -hoeveelheden en een materieelkost bepalen (eenvoudig, uitgebreid en volgens de CMK). Je krijgt inzicht in de structuur van de kostprijs en je leert je prijsberekening dynamiseren in functie van het orderboekje.

Inschrijven

CLUB CALCULATIE - OPLEIDING KOSTPRIJSBEREKENING

Onderneming

Contactpersoon

Locatie *

Deelnemers

Ik schrijf in met: *
Een deelnemer wordt enkel ingeschreven als alle velden (met een *) zijn ingevuld!

Deelnemer 1

Voornaam: *
Naam: *
E-mailadres: *

Deelnemer 2

Voornaam: *
Naam: *
E-mailadres: *

Deelnemer 3

Voornaam: *
Naam: *
E-mailadres: *

Deelnemer 4

Voornaam: *
Naam: *
E-mailadres: *

Deelnemer 5

Voornaam: *
Naam: *
E-mailadres: *